Oplossingen voor Dyscalculie
Is dyscalculie te genezen?
Dyscalculie is een leerstoornis, geen ziekte. Het gaat niet over. Dit betekent niet dat je iemand met dyscalculie niet kunt helpen. Het belangrijkste is om het kind begrip en aandacht te geven. Zorg dat het kind meer zelfvertrouwen krijgt bij rekenen door het uitgebreid te prijzen als het een som goed doet. Het maakt daarbij minder uit hoeveel sommen er worden opgelost, maar gaat vooral om de manier waarop het kind het heeft gedaan. Daarnaast zijn er allerlei spelletjes die je met het kind kunt doen om het geheugen te trainen en om verschillende rekenvaardigheden te stimuleren.
Hoe kun je een kind met dyscalculie helpen?
Om te beginnen is het handig om te weten waar je aan toe bent. Laat daarom je kind testen om inzicht te krijgen in de aard van de bestaande rekenproblemen. Als de diagnose dyscalculie gesteld wordt, kun je het kind gaan helpen. Algemene dingen die helpen zijn: veel voordoen in kleine stapjes, sommen in beeld brengen door bijvoorbeeld twee handschoenen en één muts te laten optellen in plaats van de getallen 2 + 1, het kind hardop laten rekenen, zodat je kunt horen waar het kind een fout maakt en begrijpt hoe het kind denkt.
Speciale voorzieningen
In de klas kunnen een aantal voorzieningen worden gebruikt om kinderen met dyscalculie te helpen: Voorgedrukte werkbladen, zodat het kind niet hoeft over te schrijven van het bord of uit het boek. Meer tijd en eventueel minder opgaven, zodat het kind het werk af kan krijgen en zo meer zelfvertrouwen krijgt. Meer uitlegtijd en overhoringen stimuleren het kind tot betere resultaten. Rekenmachines en tafelkaarten kunnen kinderen die moeite hebben met het automatiseren van basisvaardigheden ondersteunen. Verschillende kleuren gebruiken voor verschillende soorten berekeningen (bijvoorbeeld optellen of aftrekken), zodat het kind ziet wanneer het moet veranderen van rekenstrategie. Aangepaste leerboeken.